“Yutulabilir mide balonları ciddi sağlık riski oluşturdu”

Yutulabilir Mide Balonları Artık Yasaklandı

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda popüler olan yutulabilir mide balonlarını yasakladı. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, bu uygulamanın ciddi sağlık riskleri olduğunu vurgulayarak, yasağın doğru bir adım olduğunu belirtti. Prof. Dr. Göral, “Endoskopi yapılmadan mideye balon takıldığında kanser, ülser, reflü gibi hastalıkların teşhisi yapılamıyordu” dedi.

Uzmanlar, sağlıklı kilo verme yöntemlerinin uzman denetiminde olması gerektiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Göral, mide balonu uygulamalarının uzmanlık gerektirdiğini belirterek, “Tüm mide balonu uygulamalarında öncelikle hastaya endoskopi yapılması şarttır” dedi.

“Yutulabilir Mide Balonları Yüksek Risk Grubunda”

Prof. Dr. Göral, yutulabilir mide balonlarının ciddi yan etkilere neden olabileceğini belirtirken, “Yutulabilir balonlar, mide yerine yemek borusu ya da 12 parmak bağırsağında açılarak yaralanmalara ve yırtılmalara sebep olabiliyordu” şeklinde konuştu. Ayrıca, mide kanseri gibi rahatsızlıkların kontrol edilmeden uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Göral, erken teşhis şansının kaçırıldığını vurguladı.

Yasağın yerinde bir karar olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, obezite tedavisinde klasik mide balonlarının daha güvenilir ve etkili sonuçlar verdiğini ifade etti. Kilolardan kurtulmak isteyenlerin mutlaka uzman gözetiminde hareket etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Göral, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’ndan “mide balonu sistemi” açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Türk Doktor New York’ta Hayat Kurtardı

Türk Doktor New York’ta başarıyla gündem oldu. Türkiye’den her gençen gün daha fazla doktor, hemşire ve sağlık profesyonelleri yurt dışına göçüyor!

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.