Roma İmparatorluğu’nun “askeri yerleşimi” Zerzevan Kalesi’nin surları kazılarla ortaya çıkarılıyor

3 Bin Yıllık Zerzevan Kalesi’nde Kış Sezonunda Devam Eden Kazı Çalışmalarıyla Tarihi Detaylar Ortaya Çıkarılıyor

Diyarbakır’da Roma İmparatorluğu döneminde “askeri yerleşim” olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, kış sezonunda devam eden kazı çalışmalarıyla surlar ve gizli ayinlere katılanların konakladığı alanı gün yüzüne çıkarıyor.

Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında, 124 metre yükseklikte kayalık tepede bulunan kalede, bilimsel kazılarla tarihe ışık tutuluyor. Kale, askeri yerleşimde dünyada bulunan son Mithras tapınağının ortaya çıkarıldığı önemli bir tarihi yapı olarak dikkat çekiyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2020 yılında dahil edilen Zerzevan Kalesi, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir destinasyon haline gelmiş durumda. 2014 yılında başlatılan kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Diyarbakır Müzesi, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesi katkı sağlıyor.

Roma İmparatorluğu döneminden kalma kalede yapılan kazılar sonucunda, 12-15 metre yüksekliğinde sur kalıntıları, gözetleme ve savunma kuleleri, kiliseler, yönetim binaları, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları, su sarnıçları, yer altı kiliseleri ve sığınağın yanı sıra Mithras dinine ait yer altı tapınağı da gün yüzüne çıkarıldı.

Zerzevan Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarının önemi üzerine konuşan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, kaledeki kazıların bölge ve kentin tarihini değiştirdiğini belirtiyor. Coşkun, kazıların bölgeye olan turistik ilgiyi artırdığını, kalenin 3 bin yıllık tarihi boyunca pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yaptığını vurguluyor.

Zerzevan Kalesi’nin Türkiye’deki en çok ziyaret edilen noktalardan biri olduğunu söyleyen Coşkun, kazı çalışmalarının yanı sıra bölgedeki tarihi yapıların korunmasına da büyük önem verdiklerini belirtiyor. Kaledeki kazı çalışmalarının kış aylarında bile aralıksız devam ettiğini vurgulayan Coşkun, ziyaretçilere kalenin tarih ve kültür turizmi açısından sunduğu zenginlikten bahsediyor.

Zerzevan Kalesi Hakkında Bilgi

Zerzevan Kalesi, antik yol güzergahında bulunan, 124 metre yükseklikte kayalık tepede konumlanmış bir askeri yerleşim alanıdır. Amida ile Dara arasında stratejik bir noktada yer alan kale, Roma sınır garnizonu olarak kullanılmış ve Romalılar ile Sasaniler arasındaki mücadelelere sahne olmuştur.

Kalenin tarihi Asur dönemine kadar uzanmakta olup, Roma döneminde MS 3. yüzyılda inşa edilen askeri yerleşim, 639 yılına kadar kesintisiz olarak kullanılmıştır. Kalede bulunan surlar ve yapılar, Anastasios (MS 491-518) ve Justinianos (MS 527-565) dönemlerinde onarılarak günümüze ulaşmıştır.

Related Posts

‘Özel eğitim kurumları yönetmeliği’nde değişiklik

‘Özel eğitim kurumları yönetmeliği’nde değişiklik

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası soruşturma açıldı! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygunsuz içeriklerle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

SAĞLIK RAPORU ÜCRETİ ÖDEME BİLGİSİ 2025 (sbos.saglik.gov.tr)|| Eski tip ehliyet yenileme için sağlık raporu ücreti nasıl ödenir? Sağlık raporu ehliyet için geçerlilik süresi

Eski tip ehliyet yenileme için sağlık raporu ücreti ödeme ekranı Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinden erişime açıldı. Ehliyet yenileme öncesi aynı zamanda fiziki olarak da sağlık raporu ödeme adımları uygulanabilecek. Belirlenen bankalara belirlenen miktarlarda sağlık raporu almadan hemen önce ödeme yapılması gerekiyor. Temmuz ayı itibariyle ehliyet, psiko-teknik, silah ruhsatı gibi belirli sağlık raporu ihtiyaçlarında ücret talep edecek olan bakanlık, bu ödemeleri ise belirlenen kanallar üzerinden organize edecek. Ehliyet yenileme için son tarih 30 Temmuz olması nedeniyle, Peki, sağlık raporu ücreti nasıl ödenir? Sağlık Raporu ücretleri ne kadar? İşte,sağlık raporu ehliyet için geçerlilik süresi

Ayşe Barım kimdir, kaç yaşında, mesleği ne? Ayşe Barım olayı nedir? ‘Darbeye teşebbüse yardım’ suçundan hakim karşısında!

Ayşe Barım olayı gündemde takip edilen konular arasında yer alıyor. Magazin dünyasında adı bir dönem sıkça geçen Ayşe Barım, Gezi Parkı olaylarında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçlamasıyla gündemde. Ünlü menajer, ID İletişim Danışmanlık A.Ş.’nin kurucusu olarak birçok yıldız ismin kariyerini yönlendirdi. Ancak 2025’te başlayan soruşturma, Barım’ı hem sektördeki tekelleşme iddialarıyla hem de 2013 Gezi Parkı protestolarındaki rolüyle tartışmaların odağına taşıdı. 7 Temmuz 2025’te hakim karşısına çıkan Ayşe Barım’ın davası, sosyal medyada ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Peki, Ayşe Barım kimdir, kaç yaşında, mesleği ne? İşte merak edilen detaylar!

ATA AÖF bütünleme sınav tarihleri 2025 || ATA AÖF bütünleme sınavları ne zaman, saat kaçta başlıyor, kaç dakika sürüyor?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi (ATA AÖF) 2024-2025 Bahar Dönemi bütünleme sınavları için geri sayım başladı. 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde üç oturumda yüz yüze gerçekleştirilecek sınavlar, final sınavlarında başarıyı yakalayamayan öğrenciler için önemli bir fırsat sunuyor. Sınavların başlangıç saatleri, süreleri ve giriş belgelerinin nasıl alınacağı gibi detaylar, öğrencilerin yoğun araştırmaları arasında yer alıyor. Peki, ATA AÖF bütünleme sınavları ne zaman yapılacak, saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek?