Marmaris’te hukuk mücadelesini yine köylüler kazandı

Marmaris’e bağlı Karaca Mahallesi Söğüt mevkisindeki (Karacasöğüt), MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti.’nin 187 tekne-yat yanaşma yeri kapasiteli ‘Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı’ projesine Eylül 2020’de Muğla Valiliği tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Marmaris Belediyesi ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı, köylüler ve çevreciler de müdahil oldu. Muğla 3. İdare Mahkemesi, ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Danıştay 6. Dairesi de 2022 Temmuz ayında bu kararı onadı.

Danıştay’ın kararının ardından MUÇEV yeniden ÇED süreci başlattı. ÇED süreci içerisinde proje yatırımcısı unvan değişikliği yapılarak yatırımcı ismi MUÇEV Turizm Tic. A.Ş., proje adı da ‘Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı’ olarak değiştirildi. Projeye Mayıs 2023 tarihinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. Bunun üzerine köylüler ve çevreciler Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde bu kararın iptali istemiyle bir dava daha açtı. Bu dava henüz sonuçlanmadı.

KOY, 1. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI İLAN EDİLDİ

15 Haziran 2023’te ise Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin tespiti sonucunda Karacasöğüt Koyu’nda belgelenen arkeolojik eserler, Muğla Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescillendi ve koy, 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Bunun ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından da ‘ÇED olumlu’ kararının iptaline ilişkin dava açıldı. Köylüler ve çevreciler bu davaya da müdahil oldu. Bu davada da ilkiyle aynı yönde karar çıktı. Muğla 1. İdare Mahkemesi, projenin 1. derece arkeolojik sit alanında kaldığı gerekçesiyle ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti.

KÖYLÜLERDEN AÇIKLAMA

Bölgede yaşayanlar kararın ardından yaptıkları açıklamada, “Karacasöğüt koyu yaşayanları, adaletin bir kez daha doğru tecelli etmesinden mutlu. Marmaris’in Karacasöğüt koyu mavi yolculuğun durağı, aynı zaman da Gökova’nın denizel ve karasal türlerinin üreme yaşama ve göç alanı. Bu sebeple de koy olta balıkçılığına bile yıllar önce kapatıldı. Sığla ve arıcılık için en önemli Basra ormanları ile de çevrili. Tüm bu değerlere ilave olarak Adakale önü mevkisi olarak da bilinen koy, en son Muğla Kültür Varlıkları’nın tespiti ile arkeolojik alan ilan edilerek, inşaai faliyetlerin yapılamaz olduğu bildirilmişti” denildi.

AVUKAT ALPER: SEVİNDİRİCİ BİR KARAR

Bölge yaşayanları, çevreciler ve Büyükşehir Belediyesi’nin yanında davaya müdahil olan Esra Ünlü’nün avukatı Arzu Alper konuya ilişkin, “Bu karar gerçekten sevindirici” dedi. Yaşanan süreçte, ÇED olumlu kararlarının ardından MUÇEV’e ruhsat verdiğiğini belirttiği Marmaris Belediyesi’ni de eleştiren avukat Alper, “Bu karar bölgede betonlaşma ve kapasite artırımı ile heyecan duyanlar için emsal kararıdır. Kapalı kapılar ardında oldu-bittiye getirilmeye çalışılan durumlara karşı, itirazlar hukuk mücadeleleri ile kazanılmaya devam edilmektedir. Bu da bizlere haklı mücadelelerimizde moral olmaktadır” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir