Marketlerden toplatılıyor! Sevilen baharatta kanserojen gaz tespit edildi

AB, Türkiye’den İsviçre’ye Kakule Tozunda Etilen Oksit Kalıntısı Bildirdi

Avrupa Birliği (AB), 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’den İsviçre’ye gönderilen öğütülmüş kakule tozunda yüksek miktarda etilen oksit kalıntısına rastlandığını belirtti.

Gıda Bülteni’nin raporuna göre; marketlerde satılan ürünler üzerinde yapılan analizde, kakule tozunun kilogramında 1,5 ile 0,48 miligram etilen oksit tespit edildi. Bu miktar, kilogramda 0,1 miligram olan tolere edilebilir limiti aşarak yüksek oranda bulundu. Bu nedenle, söz konusu ürünler için toplatma ve satış yasağı kararı alındı.

RASFF sistemi üzerinden yapılan bildirimde, İsviçre’de satışa sunulan zararlı ürünün Türkiye’den ihraç edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kakule üretiminin yapıldığı ülkeler arasında olmaması şaşkınlık yarattı.

ZEHİRLİ BAHARAT TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?

Anavatanı Hindistan olan ve zencefiller ailesine ait kakule baharatı, Türkiye’de üretim yapılmamaktadır. Ancak son yıllarda antioksidan etkisi nedeniyle talebin arttığı bu baharata olan ilgi, Türk firmalarının dikkatini çekebilir. Avrupa’ya gönderilen yüksek etilen oksit içeren baharat sevkiyatının hangi firma tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, İsviçre’ye ulaşan ve yasa dışı miktarda etilen oksit içeren baharatların Türkiye’ye ithal edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

KANSEROJEN MADDELER ARASINDA ÜST SIRALARDA

Kakule, antioksidan etkisi nedeniyle son yıllarda kansere karşı savaşta önerilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak yasal sınırın üzerinde etilen oksit içermesi sebebiyle, bu baharat kanserojen bir madde olabilir ve insan sağlığını tehlikeye atabilir. Avrupa Birliği, bu nedenle 2022’de gıda kodeksinde değişiklik yaparak, etilen oksit için tolere edilebilir limit değerini sıfıra çekmiş ve gıdalardaki etilen oksit kalıntısını yasaklamıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 YILINDA YASAKLANDI

Etilen oksite yönelik yasak, 2020 yılında Hindistan’dan Avrupa’ya gönderilen susam tohumlarında ölçülen etilen oksit kalıntılarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca, Almanya’da gıdalarda etilen oksit kullanımı uzun yıllardır yasaklıdır. Türkiye de 2023 yılında yönetmelik değişikliği ile, gıda katkı maddelerinde etilen oksitin sterilizasyon amacıyla kullanımını yasakladı.

Related Posts

Hindistan ve Pakistan’ın yüzde kaçı Müslüman?

Hindistan ile Pakistan arasındaki savaş sonrası Hindistan ve Pakistan halkının Müslüman olup olmadığı, dini inançlarının ne olduğu gündeme geldi.

Küçük ortaktan yargı eleştirisi: ‘Milletimizin adalete güvenini zedeliyor’

Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı Büyük Birlik Partisi’nin Genel Başkanı Mustafa Destici, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik yumruklu saldırıyı değerlendirdi.

Hatay’da TOKİ projesi için ağaçlar kesildi!

Hatay’ın Serinyol ilçesinde TOKİ köy evleri projesi için Yıldırım mesire alanında ağaç kesimine bölge halkı tepki gösterdi.

İtalya’da yürekleri ağza getiren anlar… 3 uçak havada çarpıştı

İtalya Hava Kuvvetleri’ne bağlı Frecce Tricolori adlı akrobasi ekibine ait 3 uçak, gösteri uçuşu sırasında hava çarpıştı.

Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası toplumun İsrail’in pervasız saldırganlığına sessiz kalmaması küresel barışın gereğidir

İsrail’in Suriye, Lübnan ve Yemen’e yönelik saldırıları hakkında Dışişleri Bakanlığı açıklamada bulundu.

Güney Afrika mali nedenlerle Bulgaristan’daki Büyükelçiliğini kapatıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, Bulgar makamlarıyla istişare edilerek alınan kararda mali sebeplerle Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Büyükelçiliğini kapatacağı bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir