Kamu işçisine yüzde 24 önerildi, akla asgari ücretli geldi… Odatv izini sürdü: Haberler kötü

“`html

Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçinin maaş artışlarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri kapsamında görüşmeler sürüyor. Bu süreçte, Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) işveren temsilcisi olarak masada yer aldı ve üçüncü teklifini sundu. Altı aylık dönem için yüzde 24 oranında bir ücret artışı öneren TÜHİS, ikinci dönem için ise enflasyon oranında artış yapılmasını öngörüyor.

KAMU İŞÇİLERİ İÇİN YENİ TEKLİF: YÜZDE 24 VE GREV TEHDİDİ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin karşılanmaması halinde “En geç 26 Ağustos’ta grev kararı almak zorundayız.” şeklinde konuştu. Kamu işçilerinin talepleri arasında; çalışma sürelerinin 40 saate düşürülmesi, ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması, vergi muafiyeti, ikramiye ve yemek yardımlarında artış, grev yasaklarının kaldırılması, iş güvencesinin sağlanması ve kadın işçilerin emzirme izni ve kreş hakkı gibi sosyal hakların iyileştirilmesi bulunuyor.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN DURUMU NE OLACAK?

Ülke genelinde, savunma, demir ve kara yolu, enerji ve sağlık sektörlerinde grev ve iş yavaşlatma görüşmeleri sürerken, asgari ücretliler ise, önceki dönemde yapılan zammın enflasyon karşısında yetersiz kaldığını ifade ediyor.

MİLYONLARCA KİŞİ ASGARİ ÜCRETLE GEÇİM SAĞLIYOR

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 2025 yılı Mart ayı itibarıyla kamu personel istatistiklerini yayınladı. Buna göre, kamu sektöründe 5 milyon 243 bin 896 kişi istihdam ediliyor. Asgari ücrete tabi çalışanlar dahil edildiğinde, bu sayı 8,5 milyon kişi olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’de asgari ücretle çalışanların oranının AB ortalamasının 6 katından fazla olduğu belirtiliyor.

2023’TE YÜZDE 88, 2024’TE YÜZDE 49, 2025’TE YÜZDE 30 ZAM ÖNGÖRÜLÜYOR

Asgari ücretlilerin, yüksek enflasyon dönemlerinde ücretlerin yılda birkaç kez belirlenmesinin, alım gücünün korunması açısından önemli olduğunu vurguluyorlar. 2023 yılında yapılan iki artışla toplam zam oranı yüzde 88’e ulaşırken, 2024 yılında bu oran yüzde 49 oldu. 2025 yılı için öngörülen zam ise yüzde 30 olarak belirlenerek asgari ücret 22.104 liraya yükseldi.

ENFLASYONU YAKALAMAK İÇİN ASGARİ ÜCRETİN 28 BİN TL OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKİLİYOR

2025’in ilk beş ayında asgari ücretin enflasyon karşısında 3 bin lira civarında eridiği, Temmuz 2025 itibarıyla Ocak 2024’teki alım gücünün korunabilmesi için maaşın 28 bin TL civarında olması gerektiği ifade ediliyor.

BAKAN IŞIKHAN’DAN KESİN CEVAP: “ZAM GÜNDEMDE DEĞİL”

Bütün bu tartışmalar sürerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete zam ile ilgili sorulara “Asgari ücret ara zammı şu anda gündemimizde değil, enflasyonun düşmesini bekliyoruz, bir sorun çıkmazsa asgari ücrete zam konusu o zaman değerlendirilebilir.” şeklinde yanıt verdi.

BAKAN ŞİMŞEK: “KÖKLÜ SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE KISA SÜREDE ERİR”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bütçe açığı, cari açık ve enflasyonla mücadele etmeden yapılacak olan artışlar sürdürülebilir olmayacaktır. Önceliğimiz köklü çözümler bulmaktır. Bu şekilde geçici artışlar yapabiliriz ama köklü sorunlar çözülmeden bu artışlar hızlı bir şekilde etkisini yitirir. Enflasyonu kontrol altına alabilirsek, sisteme yeniden düzen vermiş olacağız.” açıklamasında bulundu.

YILMAZ: “YÜZDE 250’Yİ AŞAN REEL ARTIŞ YAPTIK”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AKP’nin Kızılcahamam’da düzenlediği istişare kampında “Net asgari ücrette 2002 yılından itibaren yüzde 250’nin üzerinde reel artış gerçekleştirdik. Ayrıca memur ve emekliler için enflasyonun üzerinde artışlar yaparak çalışanlarımızın ve emeklilerimizin refahını artırmayı hedefledik.” dedi.

ODATV’DEN KÖTÜ HABER ASGARİ ÜCRET UYGULAYANLARA

Kamu işçilerinin zammı müzakere edilirken, asgari ücretlilerin yeni bir zam beklentisi sanıldığı kadar umut verici değil. Odatv’nin elde ettiği bilgilere göre, kamu işçilerine ön görülen yüzde 24’lük artış dışında asgari ücretlilerin maaşlarına ek bir zam yapılmayacağı bildiriliyor. Asgari ücretin, yılın ikinci yarısında enflasyon karşısında erimesi bekleniyor ve mevcut durumda zammın yıllık olarak belirlenmesi sebebiyle Ocak ayına kadar yeni bir artış yapılmasının planlanmadığı ifade ediliyor. Ancak, nihai kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlı olduğu konuşuluyor.

“`

Related Posts

5 köyün büyük çilesi bitti, 4 milyon TL cepte kaldı!

Akçakoca ilçesinde Balatlı, Beyören, Dadalı, Fakıllı ve Doğancılar köylerinde yaşanan su sıkıntısı yeni su hattı ile giderildi. Balatlı köyünde bulunan kaynaktan, suyun ortak depoya getirilmesi için Akçakoca Kaymakamlığı, köylüler ve muhtarlar ortak …

Bingöl’de Oto Galericiler Sitesi Toplantısı

Bingöl’de Oto Galericiler Sitesi için istişare toplantısı yapıldı, proje süreci değerlendirildi.

Bu hafta hepsi kazandırdı ama bir yatırım aracı en karlısı çıktı

Yatırımcılar finansal piyasalarda hareketleri yakından takip ederken bu haftanın en çok kazandıran yatırım aracı da merak ediliyor. Haftanın en çok kazandıran ve en fazla kaybettiren yatırım araçları açıklandı. BIST 100 ENDEKSİ Açıklanana göre, BIST …

Başkan Palandöken: Yaz aylarında ülkemize 700-800 milyar TL bırakıyorlar!

Palandöken, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız hem bulundukları ülkelerde çalışıyor hem de yaz tatillerinde, memleketlerine dönüş yaptıklarında ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlıyor. Bu yıl, özellikle Euro’nun ve diğer yabancı para …

Meyve fiyatları yüzde 200 arttı: Kiraz ve diğer meyveler rekor fiyatlarla satılıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre, haziran ayında meyve fiyatları geçen yıla oranla yüzde 200’den fazla arttı. Bu, tarım ürünlerinde kaydedilen en yüksek artış oranı oldu. Uzmanlar, bu dramatik artışın ardında nisan ayında yaşanan zirai donun etkilerini görüyor.

Kütahya İl ve İlçeleri Oda/Borsa Müşterek Toplantısı Gerçekleşti

Kütahya il ve ilçeleri arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, ekonomik geleceği şekillendirecek önemli başlıklar ele alındı. Gediz TSO ev sahipliğinde yapılan toplantıya iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.