Başkan Palandöken: Yaz aylarında ülkemize 700-800 milyar TL bırakıyorlar!

Yurtdışından Gelen Vatandaşlar Türkiye Ekonomisine Can Suu Oluyor

Palandöken, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız hem bulundukları ülkelerde çalışıyor hem de yaz tatillerinde, memleketlerine dönüş yaptıklarında ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlıyor. Bu yıl, özellikle Euro’nun ve diğer yabancı para birimlerinin yükselmesinden kaynaklı esnafın yüzünü güldürecek bir beklenti söz konusu. Vatandaşlarımız memleketlerine, anne-baba ziyaretine geldiklerinde A’dan Z’ye birçok meslek dalında ihtiyaçlarını karşılıyor, hatta giderken beraberlerinde birçok ürünü götürerek ekonomiye adeta can suyu oluyor. Bu can suyu, esnaf için mevsimsel olarak her yıl tekrarlanan bir canlılık sağlıyor. Gelen döviz miktarının kişi başı ortalama 15 bin Euro civarında olduğunu da tahmin ediyoruz” dedi.

“Yaz Harcamaları Tüm Sektörlere Nefes Aldırıyor”

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız sayesinde yazın tüm sektörlerin hareketlendiğine dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yurtdışında çalışıp Türkiye’ye gelen vatandaşlarımız burada önemli harcamalar yapıyor. Çocuklarına giysi alıyor, restoran ve lokantalarda özlemini duyduğu, kendi mutfak lezzetlerine uygun ürünleri tüketmek istiyor. Düğün mevsiminde altın alıyor, nişanlar düzenleniyor. Düğün salonları, taksiciler, çiçekçiler, tatlıcılar gibi herkes bu hareketlilikten nasibini alıyor. Bu döviz girişi ekonomimiz için vazgeçilmez. Ayrıca, gelen vatandaşlarımız evlerinin mimarisini değiştiriyor, tadilat yapıyor ya da oturdukları evlerin bakımını üstleniyor. Tüm bu harcamalar, inşaat ve dekorasyon başta olmak üzere pek çok sektöre katkı sağlıyor. Her yıl artarak devam eden bu hareketlilik sayesinde ülkemize 700-800 milyar TL civarında döviz girişi gerçekleşiyor. Bu paralar, hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor hem de burada yaşayan aile bireylerinin geçimlerine destek oluyor” şeklinde konuştu.

“Turizm Sektörü İçin de Canlılık Kazandırıyor”

Bu yıl beklentilerinin daha yüksek olduğuna dikkati çeken Palandöken, “Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın tatil sürelerine bağlı olarak Türkiye’de kalma süreleri uzuyor. Bu yurttaşlarımız sadece ekonomik değil, sosyal anlamda da büyük katkı sağlıyor. Ülkemizdeki gelişmeleri yerinde görüp memnun kaldıklarında, bulundukları ülkelerdeki dostlarını Türkiye’ye davet ederek turizmde canlılık oluşturuyorlar. Yılda en az 5 milyon yurt dışında yaşayan ve çalışan vatandaşımız olduğunu düşünürsek; beraberlerinde getirdikleri misafirler, büyüyen aile nüfusları ve oluşturdukları hareketlilik sayesinde ülkemizin tanıtımı, tarihi ve kültürel zenginlikleri daha geniş kitlelerle buluşuyor. Özellikle Anadolu ve Doğu Anadolu’ya gelen vatandaşlarımız memleketlerinin havasını soluyarak hem huzur buluyor hem de bıraktıkları dövizle esnafa, sanatkâra ve ülke ekonomisine önemli katkı sunuyorlar” diye konuştu.

Related Posts

Kamu işçisine yüzde 24 önerildi, akla asgari ücretli geldi… Odatv izini sürdü: Haberler kötü

Ağustosta greve çıkmaya hazırlanan kamu işçilerine, 6 ay için yüzde 24 zam önerilirken, gözler asgari ücrete çevrildi. Enflasyon karşısında maaşların eridiğini belirten milyonlarca asgari ücretli yılın ikinci yarısı için zam beklerken, Odatv’nin edindiği bilgilere göre haberler kötü

5 köyün büyük çilesi bitti, 4 milyon TL cepte kaldı!

Akçakoca ilçesinde Balatlı, Beyören, Dadalı, Fakıllı ve Doğancılar köylerinde yaşanan su sıkıntısı yeni su hattı ile giderildi. Balatlı köyünde bulunan kaynaktan, suyun ortak depoya getirilmesi için Akçakoca Kaymakamlığı, köylüler ve muhtarlar ortak …

Bingöl’de Oto Galericiler Sitesi Toplantısı

Bingöl’de Oto Galericiler Sitesi için istişare toplantısı yapıldı, proje süreci değerlendirildi.

Bu hafta hepsi kazandırdı ama bir yatırım aracı en karlısı çıktı

Yatırımcılar finansal piyasalarda hareketleri yakından takip ederken bu haftanın en çok kazandıran yatırım aracı da merak ediliyor. Haftanın en çok kazandıran ve en fazla kaybettiren yatırım araçları açıklandı. BIST 100 ENDEKSİ Açıklanana göre, BIST …

Meyve fiyatları yüzde 200 arttı: Kiraz ve diğer meyveler rekor fiyatlarla satılıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre, haziran ayında meyve fiyatları geçen yıla oranla yüzde 200’den fazla arttı. Bu, tarım ürünlerinde kaydedilen en yüksek artış oranı oldu. Uzmanlar, bu dramatik artışın ardında nisan ayında yaşanan zirai donun etkilerini görüyor.

Kütahya İl ve İlçeleri Oda/Borsa Müşterek Toplantısı Gerçekleşti

Kütahya il ve ilçeleri arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, ekonomik geleceği şekillendirecek önemli başlıklar ele alındı. Gediz TSO ev sahipliğinde yapılan toplantıya iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.