Ulubat Gölü çevresinde leyleklerin yuva bulma heyecanı
Ulubat Gölü, Avrupa ve Ortadoğu’nun nadir sulak alanlarından biridir ve kuş varlığıyla bilinir. Göl çevresinde yer alan yerleşim birimlerinde bulunan leylek yuvalarıyla da ünlüdür.
Nam-ı diğer Leylek Köyü olan Eskikaraağaç mahallesi ve Gölyazı, leylek popülasyonuyla tanınır ve bu da buralara turist çekmektedir.
Eskikaraağaç, Avrupa Leylek Köyleri Birliği üyesidir ve Türkiye’nin ilk “Leylek Köyü” olarak bilinir. Bu köyü tanınmış yapan ise balıkçı Adem Yılmaz’ın Yaren adındaki leylek sevgisi ve dostluğuyla gerçekleştirdiği hikayedir.
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Karaoğlan Köyü, adeta bir “leylek şehri” gibidir. Karaoğlan’da her köşe başında leylek görmek mümkündür. Anne ve baba leyleklerin yavrularını besleme telaşı, mahallede görsel bir şölen oluşturur.
Yaren’in köyünden 8 kat fazla yuva bulunuyor
Karaoğlan Köyü, adeta bir leylek cennetidir. Her iki haneye ortalama bir leylek düşen köyde, Leylek Köyü Eskikarağaç’a göre 8 kat fazla yuva bulunmaktadır. Ayrıca, Karaoğlan Köyü, Gölyazı’ya kıyasla 3 kat daha fazla leylek yuvasına ev sahipliği yapmaktadır.
Karaoğlan Köyü Muhtarı Ergün Kısa, köylülerinin manda varlığıyla tanındığını ancak leylekler açısından da iddialı olduklarını belirtmektedir. Köydeki leylek yuvasının sayısı her geçen yıl artmaktadır.
Göç zamanı köy üzerinde veda turu atıyorlar
Eskikaraağaç ve Karaoğlan köylerinde leylek popülasyonu oldukça fazladır. Karaoğlan Köyü Muhtarı Ergün Kısa, köylerinde her 2 haneye bir leylek düştüğünü, göç zamanlarında leyleklerin köy üzerinde veda turu attığını ifade etmektedir. Yumurtadan çıkan yavrular ve beslenme telaşı içindeki leylekler, bölgenin doğal güzelliklerine ayrı bir renk katar.