Japonya’da halen 100 bin atom bombası mağduru yaşıyor: ‘Hibakuşaların’ en yoğun olduğu yer Hiroşima

Japonya’da Hibakuşa Sayısı Azalıyor: Son Durum 2024 Mali Yılında!

Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın (MHLW) resmi “hibakuşa sağlık karnesi” sisteminde veriler güncellendi. 2024 mali yılında hibakuşa sayısı önceki yıla göre 7,695 azalarak 99,130’a düştü. Bu dönemde hibakuşaların yaş ortalaması 86,1’e yükseldi. Hiroşima’da 48,310, Nagazaki’de 23,543 ve Fukuoka’da 3,957 hibakuşa bulunduğu belirtildi.

Japonya’da atom bombası mağdurlarının sayısı zamanla azalıyor. 1999’da 300,000’den, 2013’te 200,000’in altına inmişti.

‘Bombadan Etkilenenler’ Hibakuşalar

Hibakuşa terimi yerel dilde “bombadan etkilenenler” veya “bomba mağdurları” olarak tanımlanıyor. Japonya hükümeti, bir kişinin “hibakuşa” statüsü alabilmesi için belirli koşullar arıyor. Kişinin saldırı sırasında veya sonrasında belirlenen alanlarda bulunmuş olması gerekiyor. Hibakuşalar, atom bombasından kaynaklı radyasyona maruz kalan kişilere verilen isimdir.

Hibakuşalara çeşitli sosyal yardımlar, ücretsiz sağlık hizmetleri ve hastalık yardımları gibi destekler sunuluyor.

ABD’nin Japonya’ya Attığı Atom Bombaları

ABD, 1939-1945 yıllarında yaşanan İkinci Dünya Savaşı’nın son yıllarında Hiroşima’ya 6 Ağustos’ta, Nagazaki’ye ise 9 Ağustos’ta atom bombası attı. Hiroşima’da 66,000 kişi ölürken 69,000 kişi yaralandı. Nagazaki’de ise 39,000 kişi öldü, 25,000 kişi yaralandı.

Toplamda Hiroşima’da 135,000, Nagazaki’de 75,000 kişi öldü. Ancak Japonlar, iki şehirdeki ölümlerin toplamda 500,000’e yakın olduğunu iddia ediyor. Bu yıl, atom bombalarının Japon kentlerine atılmasının 80. yıl dönümü olarak kutlanıyor.

Related Posts

Çin’den vatandaşlarına “İran’a seyahat etmeyin uyarısı”

Çin’den vatandaşlarına “İran’a seyahat etmeyin uyarısı”

Ülke genelinde duyuruldu, emeklilere ücretsiz oldu

Almanya’da 60 yaş üstü bireyler için sağlık sisteminde yeni bir dönem başladı. Artık birçok muayene, tarama ve tedavi hizmeti, belirli şartları sağlayan emeklilere ücretsiz sunuluyor.

Tunç Soyer’den mesaj: “Alnım ak, başım dik”

İzmir Büyükşehir Belediyesi soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Başkan Tunç Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı.

Özgür Özel, İBB operasyonlarında tutuklananların yakınlarıyla buluştu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane Mitingi öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanan kişilerin aileleriyle bir araya geldi. Görüşme, İBB Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleşti.

DEM heyetinden Kurtulmuş’a ziyaret

DEM Parti heyeti, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti.

Ekrem İmamoğlu’nun mesajını Muharrem İnce açıkladı

CHP’ye katılan Muharrem İnce bugün Silivri’de Ekrem İmamoğlu, Fatih Altaylı, Aykut Erdoğdu, Hasan Akgün ve Osman Kavala’yı ziyaret etti. İnce sosyal medya hesabından Ekrem İmamoğlu ve Fatih Altaylı’nın mesajını paylaştı