Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yapay Zeka Kolorektal Kanseri Yüzde 85 Doğrulukla Tespit Ediyor!

Üniversitenin açıklamasına göre, son araştırmalar yapay zeka temelli makine öğrenimiyle dışkı örneklerinden yüzde 85 doğrulukla kolorektal kanser teşhisi koyabiliyor. Bu sayede hastalık belirti vermeden önce tespit edilebilir ve tedaviye erken başlanabilir.

Bu bulgular sadece erken teşhisle sınırlı kalmayıp, kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde de büyük rol oynayacak. Yöntemin rutin sağlık kontrollerine entegre edilmesiyle binlerce insanın hayatı her yıl erken teşhis sayesinde kurtarılabilecek. Bu çalışma, sadece bilimsel değil, toplumsal fayda açısından da büyük önem taşıyor.

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Doç. Dr. Bilge Güvenç Tuna, Prof. Dr. Soner Doğan ve doktora öğrencisi Nazım Arda Keleş liderliğinde yürütülen bu araştırmaya Harvard Üniversitesi ve IEO Milano uzmanları da katkı sağladı. Mikrobiyom alanında önde gelen Prof. Nicola Segata da araştırmada yer aldı.

3 bin 741 kişinin mikrobiyom verilerinin değerlendirildiği araştırmada, bağırsak florasında daha önce tanımlanmamış 19 yeni bakteri türü keşfedildi. Bazı bakteriler sadece ileri evre kanser hastalarında bulundu. Tümörün bağırsakta konumuna ve ağızdan gelen bakterilere bağlı kanserle ilişkilendirilen bakteriler belirlendi.

Bu önemli araştırma, Nature Medicine dergisinde yayımlandı ve Türkiye’den yayımlanan 21. makale oldu. Yapılan çalışma, tıp alanında bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Related Posts

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Türk Doktor New York’ta Hayat Kurtardı

Türk Doktor New York’ta başarıyla gündem oldu. Türkiye’den her gençen gün daha fazla doktor, hemşire ve sağlık profesyonelleri yurt dışına göçüyor!

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.