Dikkat!.. Dolandırıcılar yapay zekayı kullanıyor, ‘Tatil fırsatı’ tuzağı

“`html

Tatil İçin Türkiye’ye Gelen Bayramova Natavan Dolandırıldı

Azerbaycan’dan Türkiye’ye tatil amacıyla gelen Bayramova Natavan, “Sosyal medyada karşıma çıkan bir linke tıkladım. Türkiye’ye gelme teklifi yapılmıştı. Buraya vardığımızda ise bizi kimse karşıladı. Instagram’daki sayfanın çok geniş bir takipçi kitlesi vardı, bu yüzden güvenilir olduğunu düşündüm, ama her şey tam tersi oldu.” şeklinde konuştu. İnternetten tatil paketi almayı düşünenlere uyarılarda bulunan Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, “Vatandaşlar, sosyal medyada karşılaştıkları çok cazip görünen tekliflerden kaçınmalı ve gördükleri reklamlarla ilgili firmalarla daha yakından iletişim kurmalıdır. Ayrıca, eğer bu bir tatil acentasıysa, TÜRSAB kaydını kontrol etmeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.

Dikkat Dolandırıcılar

Tatil sezonunun başlamasıyla birlikte sosyal medyadaki otel ve tatil kampanyalarının arttığını vurgulayan uzmanlar, vatandaşları sahte ilanlara karşı bir kez daha uyarıyor. Sahte ilanlar sık sık yüksek görüntüleme alan web siteleri üzerinden görünerek tüketicileri mağdur edebiliyor. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, “Tatilde huzur bulmak isterken kayıplar yaşamamak için dikkatli olunmalıdır. Yapay zeka, dolandırıcıların sosyal medyada insanların inandığı şeyleri takip etmesine olanak tanıyor.” şeklinde konuştu.

Sahte reklamlar

‘Sosyal Medya İlanlarını Dikkate Alın’

Demircan, “Eğer bir firma online ödeme sistemine sahip değilse ve kart bilgilerinizi istiyorsa bu durum dikkatli olunması gereken bir uyarı işareti olmalıdır. Kartınızı dolandırıcılara verirseniz, geri alımı oldukça zorlaşabilir.” dedi. Sosyal medya platformlarının sahte otel reklamları hakkında yeterince önlem almadığını da belirten Demircan, “Sosyal medya şirketleri, reklamları bir gelir kaynağı olarak gördüğü için güvenilirliğini sorgulamadan yayımlıyor. Bu nedenle kullanıcıların dikkatli olması önemlidir.” açıklamasında bulundu.

‘Dolandırıcılar Yapay Zeka Kullanıyor’

Demircan, “Sosyal medya reklamları, kullanıcıların alışkanlıklarıyla bağlantılıdır. Sıklıkla paylaşılan ve doğru olup olmadıkları ispatlanmamış bilgileri dolandırıcılar takip ediyor ve hedef alıyorlar.” şeklinde uyarıda bulundu. Dolandırıcıların sosyal medya üzerinden veya e-posta ile gönderdiği reklamların rastlantı olmadığını belirtti.

‘Mobil Uygulamalar Daha Güvenli’

Dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Demircan, “Sosyal medyada ihtiyaç duyulan bilgilerin iyi bir şekilde araştırılması önemlidir. Tüketicilerin, seçtikleri otel ya da acentenin varlığını mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor. Mobil uygulamalar genellikle web sitelerinden daha güvenilirdir.” dedi.

‘Sanal Kart Kullanımı Önemli’

Demircan, her yıl yapılan dolandırıcılık vakalarını hatırlatarak, “Tatil için gittiğiniz otelin kapısını çaldığınızda rezervasyonunuzun olmadığını gördüğünüzde dolandırıldığınızı anlamış oluyorsunuz. Dolandırıcılıkla mücadelede kullanıcıların dikkatli olması ve sanal kart kullanması büyük önem taşıyor.” şeklinde bilgi verdi.

‘Şikayet Mekanizması Hızlı Çözüm’

Demircan, “Dolandırıcılığa uğrayanlar, hızlı bir şekilde kolluk kuvvetlerine başvurduklarında dolandırıcıların tespit edilmesi kolaylaşıyor. Sosyal medya reklamları dolandırıcılığı da, şikayet mekanizması ile hızlı bir şekilde durdurmak mümkün.” dedi.

‘Araştırma Yapsınlar’

Bayramova Natavan, deneyimlerinden ders çıkararak, “Linklere tıklarken dikkat etmek ve araştırma yapmak çok önemli. İnternette gördüklerinizin her zaman doğru olduğunu düşünmeyin, resmi belgelerle iş yapmalısınız.” dedi.

‘Parayı Geri Almak Zor’

Daha önce dolandırılan Ahmet Caymaz ise, “İnternetten yaptığımız alışverişlerde sorun yaşanabiliyor. Bazen paranızı geri almanız zorlaşıyor, bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.” şeklinde uyarıda bulundu.

“`

Related Posts

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı gerçekleştirildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Vize süreçlerinin hızlandırılacağını, buna göre daha hızlı bir şekilde akışın sağlanacağını, bu konuda ciddi bir çalışmanın yakında ortaya konulacağını ve uygulanmaya başlayacağını söylediler.” dedi.

Spot piyasada elektrik fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 14,1 azalarak 1 milyar 784 milyon 588 bin 652 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 20.00 …

Küresel piyasalarda gözler ECB’nin Merkez Bankacılığı Forumu’na çevrildi

ABD’nin yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında attığı tarife adımlarının uzun ve ortam dönem etkilerine yönelik belirsizlik küresel ekonomi aktörlerinin odağında bulunmayı sürdürürken, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi ABD’nin önemli …

Wall Street haftaya rekorla başladı

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü güçlü kazanımlarla kapattı. Yatırımcıların ABD’nin ticaret partnerleriyle anlaşma sağlayacağına dair iyimserliği, endeksleri yukarı taşıdı. Dow Jones endeksi 300 puana yakın artarak yüzde 0,63 yükselişle 44 …

Eskiden parmakla gösterilirlerdi: Artık sefillik içindeler! Okuyan yandı

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yaşayan beyaz yakalı kesimin ekonomik durumunu araştıran İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), Haziran 2025 raporu ile “istikrarlı orta sınıfın” ekonomik ve sınıfsal çöküş yaşadığını gözler önüne serdi. İPA …

ATM’den nakit para çekimi limiti yükseltildi: Günlük çekim limiti değişti

Özel bir banka, müşterilerinin artan nakit ihtiyacına yönelik olarak şubelerinde bulunan ATM’lerden günlük para çekme limitini 50 bin TL’ye yükselttiğini açıkladı. Söz konusu limit artışından müşterilerin ücretsiz faydalanacağı belirtildi. Ancak şube dışındaki ATM’lerde günlük çekim limitlerinin değişmediği aktarıldı.