Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Güneşten Korunma Yöntemleri

Güneş kremiyle korunun

En az SPF 30 ve üzeri koruma sağlayan bir güneş kremi kullanmaya özen gösterin. Güneş kremlerinin insan sağlığı üzerinde uzun dönemde kanserojenik bir etkiye sahip olduğunu gösteren bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Aksine, bazı çalışmalar güneş kremi kullanımının deri kanserlerinin azalmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle düzenli güneş kremi uygulayarak deri kanseri gelişimini engelleyebilirsiniz.

Çinko oksit kremler ışınları geri yansıtır

Özellikle çocuklar, gebe ve emziren anneler için titanyum dioksit ve çinko oksit içeren güneş kremleri daha güvenlidir. Bu filtreler ciltten emilmez ve hormonal yan etki riski taşımaz. Güneş ışınlarını yansıtarak cildi korurlar. Güneşe çıkmadan önce yüzünüze, boyun, dekolte, kulak ve ellerinize güneş kremi sürmeyi unutmayın. Her 2-3 saatte bir yenileyin.

Kışın da krem sürmeyi ihmal etmeyin!

Ultraviyole ışınları her mevsimde cilde zarar verebilir, bu nedenle yaz-kış, güneşli-bulutlu her durumda güneş kremi kullanmalısınız. Güneş kremi ambalajındaki bilgilere dikkat ederek UVA ve UVB korumalı ürünleri tercih etmelisiniz.

Geniş çeperli şapka ve gözlük takın

Gövde alanı ne kadar az güneşe maruz kalırsa cilt hasarı o kadar az olur. Bu nedenle geniş çeperli şapka ve güneş gözlüğü takarak yüz, kulak ve ense bölgenizi koruyabilirsiniz. Ayrıca uzun kollu ve bacaklı giysiler de güneşten korunmanıza yardımcı olacaktır.

Gölgede kalın

Mümkün olduğunca gölgede kalmaya özen gösterin, ancak gölgede kalsanız bile güneş kremi sürmeyi unutmayın. Güneş altında geçirilen süreyi kısaltarak cildinizi koruyabilirsiniz.

Koruyucu hap alabilirsiniz

Güneş koruyucu haplar ekstra koruma sağlayabilir, ancak doktor tavsiyesiyle almanız önemlidir. Deri kanserine yatkın olanlar veya özel durumları olanlar için ek bir koruma sağlayabilirler. Solaryumdan uzak durarak cildinizi daha fazla koruyabilirsiniz.

Related Posts

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Türk Doktor New York’ta Hayat Kurtardı

Türk Doktor New York’ta başarıyla gündem oldu. Türkiye’den her gençen gün daha fazla doktor, hemşire ve sağlık profesyonelleri yurt dışına göçüyor!

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.