Türkiye’nin en yoksul şehirleri belli oldu

Ankara (İGFA) – TÜİK tarafından yayımlanan 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri raporuna göre, 2024 yılı gelir ve yaşam koşullarını gözler önüne serdi.

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 40’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırı, bir önceki yıla göre 0,1 puan azalarak yüzde 6,9 olarak gerçekleşti. Ayrıca, medyan gelirin yüzde 70’ini baz alan yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı da bir önceki yıla göre 0,1 puan azalarak yüzde 28,9 oldu.

TEK KİŞİLİK HANELERDE EN DÜŞÜK YOKSULLUK ORANI YÜZDE 6,5

2014 yılında yapılan çalışmada, tek kişilik hanelerde yoksulluk oranının bir önceki yıla göre 0,8 puan azalarak yüzde 6,5, birden fazla kişiden oluşan hanelerde ise 3,1 puan artarak yüzde 10,8 olduğu belirlendi.

En yüksek yoksulluk oranı, okul bitirmeyenler arasında görüldü.

Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesabında, hane düzeyinde incelenen değişkenler arasında otomobil sahipliği, beklenmedik ekonomik harcamaları yapma durumu, haftalık tatil masraflarını karşılayabilme, kira ve diğer borç ödemeleri yer aldı.

SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI YÜZDE 13,7’YE YÜKSELDİ

Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı ise bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak yüzde 13,7 olarak belirlendi.

Göreli yoksulluk oranı en düşük TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti.


YOKSULLUK VEYA SOSYAL DIŞLANMA RİSKİ ALTINDA OLANLARIN ORANI YÜZDE 29,3

Son yıl sonuçlarına göre, fertlerin yüzde 29,3’ünün yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olduğu belirlendi. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde, 0-17 yaş grubunda yüzde 38,9, 18-64 yaş grubunda yüzde 26,3, 65 ve üstü yaş grubunda ise yüzde 23,3 olarak hesaplandı.

Kurumsal olmayan nüfusun bir kısmı çeşitli sıkıntılar yaşarken, evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılamakta zorluk çekenlerin oranı da yüksek.


TAKSİT ÖDEMESİ VEYA BORCU OLANLARIN ORANI YÜZDE 56,8

Ödeme zorlukları yaşayanların oranında ise geçen yıla göre bir miktar düşüş olsa da, konut ve diğer masraflar nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayanların oranı hala yüksek.

Genel olarak, gelir eşitsizliğinin ve yoksulluğun hala önemli bir sorun olduğu görüldü.

Related Posts

Çin’den vatandaşlarına “İran’a seyahat etmeyin uyarısı”

Çin’den vatandaşlarına “İran’a seyahat etmeyin uyarısı”

Japonya’da halen 100 bin atom bombası mağduru yaşıyor: ‘Hibakuşaların’ en yoğun olduğu yer Hiroşima

Japonya’da “hibakuşa” olarak bilinen atom bombası mağdurlarının sayısının 100 binin altına düştüğü bildirildi. Atom bombası mağdurlarının en yoğun yaşadığı eyaletler Hiroşima (48 bin 310), Nagazaki (23 bin 543) ve Fukuoka (3 bin 957) olarak kayda geçti.

Ülke genelinde duyuruldu, emeklilere ücretsiz oldu

Almanya’da 60 yaş üstü bireyler için sağlık sisteminde yeni bir dönem başladı. Artık birçok muayene, tarama ve tedavi hizmeti, belirli şartları sağlayan emeklilere ücretsiz sunuluyor.

Tunç Soyer’den mesaj: “Alnım ak, başım dik”

İzmir Büyükşehir Belediyesi soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Başkan Tunç Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı.

Özgür Özel, İBB operasyonlarında tutuklananların yakınlarıyla buluştu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane Mitingi öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanan kişilerin aileleriyle bir araya geldi. Görüşme, İBB Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleşti.

DEM heyetinden Kurtulmuş’a ziyaret

DEM Parti heyeti, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti.