Siyasetteki kutuplaştırıcı dil, toplum üzerinde yoğun kaygıya neden oluyor: ‘Baskı direnişi tetikler’

Türk Tabipleri Birliği: Kutuplaştırıcı Siyaset Toplum Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB), kutuplaştırıcı siyasetin, toplum sağlığına zarar verdiğini vurguladı. TTB, bu tür siyasetin yurttaşların psikolojisi üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını belirtti.

Cumhuriyet gazetesi, toplumun nasıl etkilendiğini ve siyasilerin toplum sağlığını korumak için üzerlerine düşen sorumlulukları Türkiye Psikiyatri Derneği Medya Kurulu Üyesi Prof. Dr. Burhanettin Kaya ile konuştu. Kaya, siyasi figürlerin toplum için rol modelleri olduğunu ve kullandıkları dilin toplum üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kaya, “Siyasi figürlerin kullandığı dil, toplum üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Dildeki şiddeti ortadan kaldırma sorumluluğu siyasetçilere aittir. Kutuplaşıcı dil, ayrımcılık ve düşmanlığa neden olabilir. Bu tür bir dil, toplumdaki belirsizlik, kaygı, öfke ve haksızlık duygularını artırabilir” şeklinde konuştu.

Toplumun İyileşmesi Dilde Başlar

Şiddetin kendini önce dilde gösterdiğini savunan Kaya, George Orwell’in 1984 romanında siyasi dil hakkında söylediklerinin günümüzde de geçerli olduğunu belirtti. Ayrımcı ve düşmanlık yayan bir dilin, toplumda olumsuz etkilere neden olduğunu ifade etti.

Ayrımcı Dil Çeşitli Riskleri Beraberinde Getirir

Kaya, ayrımcı dilin yurttaşlarda çeşitli olumsuz etkilere sebep olabileceğini vurgulayarak, medyanın dilindeki kutuplaştırıcı siyasetin yurttaşları nasıl etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Belirsizlik, kaygı ve öfkenin artabileceğini belirten Kaya, demokratik hakların kısıtlanması durumunda toplumda öfke ve baskıya karşı direnişin tetiklenebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Türk Doktor New York’ta Hayat Kurtardı

Türk Doktor New York’ta başarıyla gündem oldu. Türkiye’den her gençen gün daha fazla doktor, hemşire ve sağlık profesyonelleri yurt dışına göçüyor!

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.