Dünya’ya yaklaşan Bennu asteroidi endişe yarattı

Bennu’nun Dünya’ya çarpma ihtimali yüzde 0.04 gibi düşük bir oran olsa da, bilim insanları bu tür çarpışmaların olası sonuçlarını anlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Hatırlanacağı gibi, 66 milyon yıl önce Dünya’ya düşen dev bir asteroid gezegenin iklimini kökten değiştirmiş ve dinozorları yok etmişti.

Bennu, yaklaşık 500 metre çapında, yani Chicxulub asteroidi kadar büyük olmasa da, çarpışma etkisinin Dünya’da dramatik değişimlere yol açabileceği belirtiliyor. Çarpışmanın ardından 100 ila 400 milyon ton toz atmosferde yayılacak ve bu güneş ışığını bloke ederek küresel sıcaklıkları 4 derece düşürecek. Aynı zamanda yağış oranları yüzde 15 azalacak, bu da küresel tarımı ve su kaynaklarını büyük ölçüde etkileyecek.

Araştırmacılar, bu “çarpışma kışı”nın fotosentezi nasıl etkileyeceğini de inceledi. Ozon tabakasında yüzde 32’lik bir azalma, bitki örtüsünü olumsuz etkileyecek ve karasal ekosistemlerin yüzde 20-30 oranında küçülmesine neden olacak. Gıda üretimi büyük ölçüde sekteye uğrayacak ve küresel gıda krizine yol açabilecek.

Ancak araştırma, bazı su yosunlarının (algler) bu koşullara hızla adapte olabileceğini de ortaya koydu. Asteroitten gelen demir zengini toz, deniz ekosistemlerindeki bazı organizmaların hızla büyümesine neden olabilir. Bu durum, okyanus ekosistemlerinin kıtlık sürecinde bir tür besin kaynağı olabileceğini düşündürüyor.

Tarihsel verilere göre, orta büyüklükteki asteroidlerin Dünya’ya her 100-200 bin yılda bir çarptığı tahmin ediliyor. Yani, insanlığın ataları daha önce benzer felaketleri yaşamış olabilir. Bilim insanları, Bennu gibi bir asteroit çarpışmasının Dünya’daki insan nüfusunu önemli ölçüde azaltabileceğini, ancak insanlığın tamamen yok olmayacağını düşünüyor.

Related Posts

Galaxy’den iPhone’a göz kırpan güncelleme

Samsung, Android 16’yı kullanıcılarına One UI 8 güncellemesiyle sunmaya hazırlanıyor. Bu güncelleme, özellikle yeni Gelişmiş Koruma Modu sayesinde iPhone’un güvenlik sistemlerine benzer özellikleri Android’e taşıyor. Android Authority’e göre, bu mod …

Samsung’un yeni katlanabilir modellerina ait görüntüler sızdırıldı

9 Temmuz’daki Unpacked etkinliğine hazırlanan firmanın yeni telefonuna ait görüntüler duyurusundan yaklaşık iki hafta önce ortaya çıktı.

Action’dan telefon şarjına güneş enerjili çözüm

Perakende zinciri Action, akıllı telefon kullanıcılarının pil bitme endişesini ortadan kaldıracak yenilikçi bir ürünü raflarına taşıdı. Artık kamp yaparken, doğa yürüyüşlerinde veya elektrik erişiminin kısıtlı olduğu herhangi bir yerde, güneş …

Dünyanın en küçük kemanı üretildi… Saç telinden daha ince

İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden fizikçiler, mikroskopla bile zor seçilen dünyanın en küçük kemanını ürettiler. Sadece bir toz zerresi büyüklüğündeki bu mikro keman, çıplak gözle görülmüyor ve sadece mikroskop altında incelenebiliyor.

Vücudunuzun yeni kalkanı! Kendini iyileştiren teknoloji

Bilim dünyası, sağlık izleme teknolojilerinde devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri gerçek zamanlı olarak izleyebilen ve hasar gördüğünde kendi kendini onarabilen bir elektronik deri (e-deri) geliştirildi. Bu …

Nobel ödüllü Google Deepmind CEO’su Demis Hassabis’ten kritik yapay genel zeka öngörüsü: ‘5-10 yıl içinde yüzde 50 ihtimal’

“The Big Interview” için konuşan Hassabis, insanlığın kaderini değiştirebilecek bu teknolojiye ulaşma yolunda önemli bir eşikte olunduğunu ve önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde YGZ’ye ulaşma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirtti. Yapay zekanın türümüz …