Uykusuzlukla savaşmanın basit yolu: Bunu 6 dakika boyunca yapın…

Sussex Üniversitesi Araştırması: 6 Dakikada Stresi Azaltmanın Sırrı

Sussex Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, yatmadan önce sadece 6 dakika süren basit aktivitelerin stres seviyelerini %68 oranında azaltabileceği ortaya kondu.

Bu kısa süreli etkinlikler, sakinleşmeyi ve uykuya geçişi kolaylaştırırken, okumanın, müzik dinlemenin (stresi %61 azalttığı) veya yürüyüş yapmanın (stresi %42 azalttığı) gibi diğer yöntemlere kıyasla stresi daha hızlı ve etkili bir şekilde düşürdüğü belirlendi.

Bilim insanları, bir kitaba odaklanmanın beyni stresli ve müdahaleci düşüncelerden uzaklaştırarak kalp atış hızını ve kas gerginliğini azalttığını ve kişinin rahatlamasını sağladığını belirtiyor. Bilişsel nöropsikolog Dr. David Lewis, “Kitap okuma, hayal gücünüzü aktif bir şekilde çalıştırmanıza olanak tanır çünkü basılı sayfadaki kelimeler yaratıcılığınızı harekete geçirir ve sizi farklı bir bilinç durumuna geçmeye teşvik eder” diyor.

Seçtiğiniz kitabın türü önemli olmasa da, ilgi çekici bulmanız gerektiğini unutmayın. Her gün, tercihen geceleri yatmadan önce bir kitap alarak basılı kitap okumanın sakinleştirici etkilerinden faydalanabilirsiniz. Ekranlardan farklı olarak, basılı kitaplar beyin üzerinde uyarıcı etkiler yerine sakinleştirici bir etki yaratır.

E-Kitaplar Gözleri Yorabilir

Akıllı telefonlar veya tabletlerde okunan e-kitaplar, gözleri yorabilir ve uyarıcı bir etki yaratabilir. Mavi ışığın etkisi ve ekrana bakarken göz kırpma sıklığının azalmasıyla gözlerde kuruma oluşumunun neden olduğu belirtiliyor.

Kitap okumanın stresi azaltmanın yanı sıra beyin üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Sinir bağlantılarını uyararak düşünme yeteneğini geliştiren, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendiren, hayal gücünü artıran ve yaratıcılığı destekleyen okuma, aynı zamanda zihinsel sağlığı iyileştiriyor. Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düzenli olarak kitap okuyan kişilerin, okumayanlara göre ortalama 2 yıl daha uzun yaşadığını ortaya koydu. Haftada sadece 3,5 saat kitap okumak, erken ölüm riskini %23 oranında azaltabiliyor.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir