Neandertallerin sır perdesi aralanıyor: Yok olmalarının gizli nedeni ortaya çıktı

Neandertal ve Modern İnsanların Kan Grupları Arasındaki Genetik Farklar Ortaya Çıktı

Aix-Marseille Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, Neandertal ve modern insanların genomlarını karşılaştırarak, kan gruplarının genetik yapısını inceledi. Yapılan analiz sonucunda, 20 bin ila 120 bin yıl önce yaşamış bireyler arasında çarpıcı farklar keşfedildi. Modern insanlar, Afrika’dan göç ettikten sonra kısa süre içinde Rh kan grubu sistemine yeni varyasyonlar eklerken, Neandertallerde bu çeşitliliğin görülmediği ortaya çıktı.

Neandertallerin Sınırlı Kan Grubu Çeşitliliği Ve Hastalıklara Duyarlılığı

Neandertallerin kan grubu çeşitliliğinin son derece düşük olduğu ve yaklaşık 80 bin yıl boyunca neredeyse hiç değişmediği belirlendi. Bu durum, Neandertallerin belirli hastalıklara karşı daha savunmasız olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılara göre, Neandertal kadınlarının modern insan veya Denisova insanı erkeklerle çiftleşmesi durumunda, doğan bebeklerde hemolitik hastalık riski yüksek olabilir. Hemolitik hastalık, annenin ve bebeğin kan gruplarının uyuşmamasından kaynaklanır ve bebeklerde sarılık, anemi ve hatta ölüme neden olabilir.

Kan Gruplarının Evrimsel Avantajı

Modern insanların çeşitli kan gruplarına sahip olmalarının, onlara evrimsel bir avantaj sağladığı düşünülüyor. Kan gruplarının belirli hastalıklara karşı direnç sağlayabileceği ve bu sayede farklı çevrelere daha kolay adapte olmalarını sağlayabileceği görüşü hakim. Örneğin, bazı kan gruplarının kolera, sıtma ve COVID-19 gibi hastalıklara karşı daha koruyucu bir etkisi olabileceği düşünülüyor.

Neandertallerin sınırlı kan grubu çeşitliliğinin, türün yok oluşunda önemli bir rol oynayabileceği vurgulanıyor. Bu bulgular, Neandertaller ile modern insanlar arasındaki genetik farklılıkların, iki türün kaderini nasıl şekillendirdiğini anlamamıza yardımcı oluyor.

Ancak, Neandertallerin yok oluşunda kan grupları kadar, iklim değişiklikleri ve diğer insan türleriyle rekabet gibi çeşitli faktörlerin de rol oynadığı düşünülüyor.

Bu araştırma, insan evrimi ve sağlık sorunları konusunda yeni bakış açıları sunarken, gelecekteki hastalıklarla mücadelede kullanılabilecek yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.

Related Posts

‘Özel eğitim kurumları yönetmeliği’nde değişiklik

‘Özel eğitim kurumları yönetmeliği’nde değişiklik

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası soruşturma açıldı! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygunsuz içeriklerle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

SAĞLIK RAPORU ÜCRETİ ÖDEME BİLGİSİ 2025 (sbos.saglik.gov.tr)|| Eski tip ehliyet yenileme için sağlık raporu ücreti nasıl ödenir? Sağlık raporu ehliyet için geçerlilik süresi

Eski tip ehliyet yenileme için sağlık raporu ücreti ödeme ekranı Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinden erişime açıldı. Ehliyet yenileme öncesi aynı zamanda fiziki olarak da sağlık raporu ödeme adımları uygulanabilecek. Belirlenen bankalara belirlenen miktarlarda sağlık raporu almadan hemen önce ödeme yapılması gerekiyor. Temmuz ayı itibariyle ehliyet, psiko-teknik, silah ruhsatı gibi belirli sağlık raporu ihtiyaçlarında ücret talep edecek olan bakanlık, bu ödemeleri ise belirlenen kanallar üzerinden organize edecek. Ehliyet yenileme için son tarih 30 Temmuz olması nedeniyle, Peki, sağlık raporu ücreti nasıl ödenir? Sağlık Raporu ücretleri ne kadar? İşte,sağlık raporu ehliyet için geçerlilik süresi

Ayşe Barım kimdir, kaç yaşında, mesleği ne? Ayşe Barım olayı nedir? ‘Darbeye teşebbüse yardım’ suçundan hakim karşısında!

Ayşe Barım olayı gündemde takip edilen konular arasında yer alıyor. Magazin dünyasında adı bir dönem sıkça geçen Ayşe Barım, Gezi Parkı olaylarında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçlamasıyla gündemde. Ünlü menajer, ID İletişim Danışmanlık A.Ş.’nin kurucusu olarak birçok yıldız ismin kariyerini yönlendirdi. Ancak 2025’te başlayan soruşturma, Barım’ı hem sektördeki tekelleşme iddialarıyla hem de 2013 Gezi Parkı protestolarındaki rolüyle tartışmaların odağına taşıdı. 7 Temmuz 2025’te hakim karşısına çıkan Ayşe Barım’ın davası, sosyal medyada ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Peki, Ayşe Barım kimdir, kaç yaşında, mesleği ne? İşte merak edilen detaylar!

ATA AÖF bütünleme sınav tarihleri 2025 || ATA AÖF bütünleme sınavları ne zaman, saat kaçta başlıyor, kaç dakika sürüyor?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi (ATA AÖF) 2024-2025 Bahar Dönemi bütünleme sınavları için geri sayım başladı. 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde üç oturumda yüz yüze gerçekleştirilecek sınavlar, final sınavlarında başarıyı yakalayamayan öğrenciler için önemli bir fırsat sunuyor. Sınavların başlangıç saatleri, süreleri ve giriş belgelerinin nasıl alınacağı gibi detaylar, öğrencilerin yoğun araştırmaları arasında yer alıyor. Peki, ATA AÖF bütünleme sınavları ne zaman yapılacak, saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek?