Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Almanya’da 6 aylık gönüllü askerlik planı: ‘İş dünyası endişeli’

Almanya’daki işverenler, genç insanların zorunlu ya da gönüllü askerlik kapsamında orduya alınmasının kendileri açısından personel bulmayı zorlaştıracağından kaygı duyuyor.

Tayland’da görevden alınan başbakanın yerine gelen isim belli oldu

Tayland’da eski Kamboçya başbakanıyla gizli bir telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktıktan sonra görevden alınan Başbakan Paetongtarn Şinavatra’nın yerine yardımcısı ve Savunma Bakanı Phumtham Wechayachai getirildi.

Çin’den vatandaşlarına “İran’a seyahat etmeyin uyarısı”

Çin’den vatandaşlarına “İran’a seyahat etmeyin uyarısı”

Japonya’da halen 100 bin atom bombası mağduru yaşıyor: ‘Hibakuşaların’ en yoğun olduğu yer Hiroşima

Japonya’da “hibakuşa” olarak bilinen atom bombası mağdurlarının sayısının 100 binin altına düştüğü bildirildi. Atom bombası mağdurlarının en yoğun yaşadığı eyaletler Hiroşima (48 bin 310), Nagazaki (23 bin 543) ve Fukuoka (3 bin 957) olarak kayda geçti.

Ülke genelinde duyuruldu, emeklilere ücretsiz oldu

Almanya’da 60 yaş üstü bireyler için sağlık sisteminde yeni bir dönem başladı. Artık birçok muayene, tarama ve tedavi hizmeti, belirli şartları sağlayan emeklilere ücretsiz sunuluyor.

Tunç Soyer’den mesaj: “Alnım ak, başım dik”

İzmir Büyükşehir Belediyesi soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Başkan Tunç Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı.